Laten we vandaag eens lekker gaan wandelen, een NS-wandeling bijvoorbeeld en dan wandelen we van station Baarn naar station Hilversum-Mediapark. Lekker veel heide en... bos. Het bos kan een gesloten karakter hebben, maar ook heel open waar je de sporen nog kan zien van het vellen/rooien van bomen. Vellen is het bovengronds verwijderen en met rooien haal je de boom met wortel en al uit de grond; bossen hebben nu eenmaal ook onderhoud nodig.
Als je langs een dergelijk perceel wandelt zie je allerlei tekens op bomen staan, dat kan een gele stip zijn, maar ook een geel kruis. Daar tussendoor zie je bomen met een blauwe stip, ook zijn er rode stippen. Deze tekens hebben een betekenis die voor een bosbouwer heel belangrijk zijn, daar aan weet hij hoe hij moet handelen.
Een aantal jaren geleden ben ik met een blesser op pad geweest. Ik was heel benieuwd waarom hij de ene boom wel en de andere boom niet merkt, wat zijn zijn beweegredenen... Deze blesser loopt op verzoek van een boseigenaar een perceel door en geeft door middel van genoemde kleuren en tekens aan wat er zal moeten gebeuren.
Hij kijkt omhoog hoe het hout er uitziet: is de stam mooi recht of krom, heeft het meerdere toptakken of een mooi gevormde kroon, geeft het zijn naaste omgeving schaduw of staat het in de weg voor een boom die meer toekomst heeft. Het gaat allemaal om toekomst bomen, bomen die het hebben!
Dus tussen Baarn en Hilversum wandel ik langs een verlaten bosperceel met hier en daar een boom en verder helemaal niets meer. Maar de bomen die er nog staan zijn dus die toekomstbomen: mooi recht van tak en leden. Bomen met een blauwe stip. Al zit deze blauwe stip wel wat hoog, normaal zit deze op de stamvoet.
De gele stippen zijn verdwenen: gekapt en mooi op lengtes gezaagd voor verdere verwerking in een zaagfabriek. De insporing op de bosgrond geeft aan dat er met machines is gewerkt. In een stadsbos kom je werkpaarden tegen die de stammen uit een perceel slepen, dat geeft minder schade dan in een bosperceel dat geld moet opbrengen.
In een stadsbos zie ik ook wel eens een horizontale gele streep op zo'n 50 cm. boven het maaiveld. Op die hoogte moet de boom geringd worden om in de nabije toekomst als spechtenboom te gaan dienen. De boom sterft langzaam af en kan een goede behuizing vormen voor een spechtenfamilie.
Bomen met een geel kruis worden geveld en blijven ter plekke liggen. Die komen het bosperceel niet uit.
En zo wandel ik verder, de heide over, het Mediapark in. Wat een leuke wetenswaardige wandeling was dit.
Intelligente zonwering voor huizen, tuinen en terrassen
-
Woonkamers met terrassen, grote balkons of moderne beglazing brengen in
hedendaagse gebouwen nieuwe uitdagingen met zich mee – hoe zorgt u voor
thermisc...
5 dagen geleden