In het Westland zijn op diverse plaatsen plekken te vinden waar in natte tijden stukken land onder water kunnen worden gezet. Het Westland is doorsneden met vele watergangen waar de tuinders ooit in een vervlogen tijd hun fruit, groentes en bloemen via 'westlanders' (een platbodem) naar de veiling brachten.
Nu met de klimaatverandering en met de nu vaker voorkomende zware regenbuien kan het water niet zo gemakkelijk meer weg als toen. De kassen waren een stuk kleiner en tussen de kassen lagen vele slootjes, maar ook weilanden. Tegenwoordig zijn de kassen hectares groot en de slootjes en de weilanden zijn verdwenen. Het zijn enorme oppervlakten glas en als het dan eens echt goed regent.... dan wordt een deel van het water opgevangen in waterbassins, maar het meeste komt toch wel in het oppervlaktewater terecht.
Met die achtergrond heeft men stukken land gereed gemaakt voor de opvang van overtollig water. Deze waterbergingen trekken allerhande soorten vogels aan. Ik fiets met een zekere regelmaat naar de Wollebrand om daar van al die vogels te genieten, ondermeer van de lepelaar, aalscholver, krakeend, kievit, Canadese gans, bergeend en slobeend.
Het maakt niet uit in welk jaargetijde je komt, het is er altijd genieten!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten