31 januari 2014

Dieren tuin

De tuin zit vol (verborgen) dieren die of zich laten bekijken, fotograveren of alleen 's nachts de tuin onveilig maken: katten bijvoorbeeld. Afgelopen vrijdag maakte ik een wandeling over mijn 'landgoed' en nam een heleboel veertjes waar met een kop van de een of andere vogel. Dacht iets te herkennen van een Turkse Tortel, maar de veertjes pasten er niet bij. Een kat zal het wel niet geweest zijn want die gaat op pad met zijn prooi. Dit zal wel weer de sperwer zijn geweest. En waarom denk ik dat: heb de sperwer al vaker in de tuin waargenomen en daar is onderstaande foto een bewijs van.


Met een tuin kom je ogen tekort want overal zie je wel iets kruipen en/of vliegen, groot en klein. Er komen bijzondere beestjes langs zoals deze brandnetelwants, hoe vaak zie je nu zoiets...


Dat vliegen kan ook een blauwe glazenmaker zijn, het lantaarntje was wel bekend, die zien we dagelijks langs de oeverplanten vliegen en/of op een lelieblad zitten. Maar zo hangend aan een bloem van de kamperfoelie is wel heel bijzonder. En nog blijven hangen ook tijdens de fotosessie, geweldig toch.


De vijver kent ook zo zijn geheimen, ook daar krioelt het van zwemmers en kruipers. Toen wij met een nieuwe vijver aan de gang gingen moest de oude worden leegeschept en dat deden we met emmers daar de vijver vol watersalamanders zat. Het viel nog helemaal niet mee om de laatsten te pakken te krijgen. Om het einde van de een en het begin van de nieuwe te overbruggen mochten ze naar een soort van Center Parcs: een kinderzwembadje. Heerlijk met 1 groene en 1 bruine kikker en een aantal waterplanten als beschutting. Toen de vinexlokatie gereed was mochten ze weer terug in voorlopig troebel water samen met die ene groene en bruine kikker. Deze pad zwemt nog in de oude vijver. Nog niet waargenomen, komend voorjaar misschien....


En daar is tie dan: de Prins van de nieuwe vijver, zittend op zijn steen. Zo af en toe happend naar alles wat zich vliegend binnen het bereik van zijn roltong bevindt. Vanuit de stoel de kikker een hommel zien vangen en verorberen; ook een keer een watersalamander, maar daar had de kikker toch wat problemen mee. Eigenlijk was het niet zo'n  smakelijk gezicht.


Vogels hebben we nog niet zoveel waargenomen, maar dat gaat in de komende maanden veranderen. Dan komen ze weer volop een bad nemen zoals laatst de bonte specht (niet eerder gezien). Velen zullen hem volgen.

Geen opmerkingen: